Εco friendly πρακτικές και στον τουρισμό

Ζούμε σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι από τους πλέον ταχύτατα αυξανόμενους οικονομικούς τομείς παγκοσμίως. Ωστόσο, μαζί με τα πολλαπλά οφέλη που δίνει στις οικονομίες των κρατών, φέρει και… ευθύνες για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή ευρύτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τον τομέα του τουρισμού (αεροπορικές μεταφορές, μετακίνηση με αυτοκίνητο, διαμονή), δίνοντας ώθηση στην κλιματική αλλαγή με ρυθμό που ακολουθεί την παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη.

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Αυτοί είναι οι λόγοι που ώθησαν τους επιχειρηματίες του τουρισμού να υιοθετούν σήμερα περισσότερες καλές πρακτικές για την προστασία της φύσης. Οντας πιο συμβατοί με την έννοια της τουριστικής αειφορίας, παίρνουν πρωτοβουλίες που οδηγούν σε ένα νέο μοντέλο διακοπών και ταξιδιού, καθώς και σε ένα νέο προφίλ τουριστών, έξω από τα τετριμμένα του μαζικού τουρισμού. Ηδη, από φέτος, καταγράφεται συνεχής πρόοδος στον κλάδο της κρουαζιέρας, ως προς την ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικός στόχος είναι τα επόμενα χρόνια πάνω από 25 κρουαζιερόπλοια να κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ακόμα, αναμένεται το 81% του στόλου παγκοσμίως να χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), όλες οι εταιρείες-μέλη της προχωρούν φέτος στην πρώτη λειτουργία κρουαζιερόπλοιων που κινούνται με LNG, καθώς και εννέα σκαφών εξερεύνησης. Στο πεδίο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, μεγάλο ρόλο παίζει από φέτος και για τα επόμενα χρόνια ο ρόλος της «Γαλάζιας Σημαίας», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, εθνικός χειριστής του οποίου είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Για το 2022 καταγράφηκαν 581 βραβευμένες ακτές, με την Ελλάδα να κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η ελληνική φιλοξενία, αν και ξεκίνησε να εφαρμόζει με πολύ δειλά βήματα τις πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατάφερε σήμερα να έχει ορατά τα πρώτα σημάδια προόδου. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους, με το 79% να εκφράζει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας. Ωστόσο, μόλις το 41% θεωρεί ικανοποιητικό το επίπεδο των γνώσεών του σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας. Σιγά-σιγά, περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες υιοθετούν καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τους εργαζομένους του κλάδου, τους προμηθευτές και κάθε τουριστικό οργανισμό, με τελικό πάντα αποδέκτη τον επισκέπτη. Βλέπουμε ακόμα πως το ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων που εφαρμόζουν μεθόδους μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα του ξενοδοχείου είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη πιστοποιημένων.

Συνεργασία

Πρόσφατα, το οικολογικό σήμα πιστοποίησης Green Key ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με τον Ομιλο Chnaris Hotel Management, Development & Consulting S.A. (CHC Group), εξειδικευμένο στην εφαρμογή των eco friendly και βιώσιμων πρακτικών στον τουριστικό κλάδο, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Στα σχέδια του προγράμματος είναι να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές όχι μόνο σε περισσότερα ξενοδοχεία, αλλά και σε άλλες κατηγορίες καταλυμάτων, σε επιχειρήσεις camping, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, πάρκα αναψυχής, πολιτιστικούς χώρους και μουσεία. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό βήμα ετοιμάζεται να γίνει έπειτα από τη νέα συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την Google όσον αφορά την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC). Θα υπάρξει, μάλιστα, χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Google.org για την υποστήριξη των οργανισμών που βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση τη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.